Black Everyday

Afbeelding

Het zat eraan te komen. Met mondjesmaat eerst. De crisis, de prijsverhogingen en de “herstel”maatregelen van de regering vreten je halve maandinkomen weg. Na een paar jaren is je inkomen inmiddels gevierendeeld of in het ergste geval totaal weggevallen. Je leningen en je rekeningen betaal je allang niet meer. Je hebt je oude dementerende tante Anastasia uit het rusthuis weggetakeld en in huis genomen, want zij heeft nog een karig pensioentje dat jouw gezin van de hongerdood moet redden. Je hoopt en brandt kaarsjes dat zij het nog even trekt, want er is geen geld om haar te begraven. En je verkoopt alles wat niet stevig in de grond verankerd zit, want je echtgenoot heeft het op een lopen gezet of zich op zolder opgehangen en je hebt kinderen te voeden.

Het waren de expats die het startsein gaven. Geconfronteerd met het wegvallen van hun zomerjob, kozen zij eieren voor hun resterende wintergeld, huwden halsoverkop met hun Griekse better half en trokken bij bosjes en zonder inboedel terug naar hun heimat.

De uitverkoop via “For Sale”-facebookgroepen was een feit. Duizenden werpen zich op de aangeboden koopjes, aanvankelijk nog nieuwsgierig en gemoedelijk, intussen uiterst agressief en grofgebekt. Wagens, brommers, fietsen, boten, frigo’s, slaapkamers, televisietoestellen, meubilair, helemaal niets is te zwaar of te heet om door de strot van een mogelijke koper te duwen. Kinderen worden voortijdig uit hun kakstoel of buggy gehaald, want die kan tegen 20 euro verkocht worden. Hun kleertjes worden hen van het lijf gerukt, want een pakketje brengt al gauw 15 euro op. Alle menselijkheid valt opeens weg, er wordt haast misdadig afgepingeld, geruzied, gevloekt en opgelicht.

En dan koop je dat fototoestel van 60 euro, een buitenkans lijkt het wel. Want er moeten kiekjes op je tijdlijn komen, je kinderen halfnaakt en breedlachend op het strand. Zodat je familie overzee kan zien hoe goed het met je gaat.