De Paleisrevolutie

Afbeelding

Was de oktoberbijeenkomst van de internationale boekenleesclub in de alom geprezen kunsttempel van de Boss een succes te noemen, de novembereditie daarentegen dreigde op een regelrechte catastrofe uit te draaien. Aan de opkomst lag het niet, de uitnodiging vermeldde immers dat er “nibbles van Babette” en een “cherry chocolate cake van Boss” zou geserveerd worden, wat een extra toeloop van uitgehongerde expats aan de tafel bracht. Daar waar Babette zich ruim een halve dag in de keuken had verschanst voor haar “nibbles“, had de Boss zich beperkt tot het kiezen en aankopen van zijn taart en had Babette die, met de andere aankopen, achter zich aan gesleept.

De Boss, als zelfverklaarde drijvende motor, staat in voor de drankjes en brengt nu, na heel wat nerveus heen en weer geloop, ter verwelkoming zijn glas tot neushoogte. “Of iedereen zijn drankje heeft?” Hij is het mijne vergeten. Het oepsmoment verdwijnt achter het neerslaan van de veelzeggende blikken om mij heen. Ruimbemeten Leen, de locovoorzitter van deze meeting, zit rechtover de Boss, strijdlustig als steeds om hem uit het zadel te lichten, en heeft, vreemd genoeg, ter versterking haar Griekse hubby meegebracht, die (net zo min als ik) het boek van de maand niet heeft gelezen. Ik ga ervan uit, dat wij beiden ons zo ook wel iets kunnen voorstellen bij honderd jaar eenzaamheid.

Het gaat al meteen grondig mis bij de inleidende vraag, waar onze bijdrage voor Ann, een overleden lid van onze club, heen moet. Met het verzoek van haar dochter, onze storting over te maken aan het Engels tehuis waar zij werd verzorgd, ging iedereen al bij de vorige vergadering akkoord. Nu vindt Leen in een laat-semi-patriottische opwelling dat de homeless in Athens daar meer behoefte aan zouden hebben. Maar Boss komt niet op beslissingen terug en poor Ann zal nu ongetwijfeld rest in peace in de wetenschap dat Leen bakzeil heeft gehaald.

“Right. Can we now proceed with One Hundred Years…”  Leen geeft zich evenwel niet zo snel gewonnen, zelfs als zij daarvoor de jarenlange solitude van haar lievelingsauteur nog even moet rekken. In een verwoede poging, alsnog haar coup d’état door te drukken, werpt zij op, dat, naar haar bescheiden mening, de leden onvoldoende informatie krijgen en deze verheffende, doch, zoals zij terdege beseft, tijdrovende taak het best naar haar zou worden overgeheveld. Ik zie de ergernis van de Boss, die hiervoor instaat, to the next level stijgen en zijn stuk cherry chocolate cake halverwege zijn slokdarm stoppen. Het is een gratuite bewering, daar is iedereen het over eens, maar de deuk is er.

Hij herstelt zich. “Right. Can we now proceed with One Hundred Years…” Het geduld van het boekminnend clubje is op. De taart en de nibbles ook. Leen geeft met een verbeten trekje een monoloog weg, dat zij heeft gepikt van The New York Times. Niemand waagt het nog, erop te reageren. “In his book, Màrquez is wise enough not to offer excuses”.

Bij het buitengaan heeft Leen de Boss niet eens gegroet.

16 gedachtes over “De Paleisrevolutie

 1. Enfin, de sfeer wilde er maar niet echt in komen. Zou drank echt helpen? Of worden de gemoederen dan nog meer verhit en komen er nog meer, al of niet gratuite, beweringen en andere geestelijke vertakkingen? Iets zegt mij ook dat ik nooit lid van een boekenleesclub moet worden. Ik zou continue proberen door te prikken wie het boek niet gelezen heeft. en stel je voor dat er schrijvers als Kluun en Dimitri Verhulst op het lijstje komen. Nee, dan liever op wintersport naar de caraïben.
  Tot zover deze schriftlezing. Ik ga een fikse borrel nemen.

 2. Ik dacht hetzelfde als de rebelse huisvrouw! 😉 *grinnik* Advies: schenk er een paar borrels in vóórdat jullie beginnen! Hahahaha

 3. Sommige mensen zijn irritant he? Er is een moment voor alles maar niet een ieder voelt dat aan. Kon je ‘r niet stiekem dronken voeren? 😀

 4. Hmmm die hapjes trokken eerst mijn aandacht *heb zelfs ff vergroot*

  Tja de spanning zat erin alleen op een wrong frequetie , misschien bij the next nibble Leen wat “rustgevends” onder de neus duwen 😉

  1. De hapjes verdwenen als sneeuw voor de zon, Laura, hoewel ik er 7 p.p. had gerekend, wat té weinig bleek. Volgende keer zet ik ze elk één gevuld bord voor 🙂

   1. Dat geloof ik graag, dat zijn van de nibbels als je er eenmaal in bijt niet kunt stoppen *tenminste ik* 😛
    Hahaha ja precies dan hebben ze gelijk ook nogeens de mond gestopt 😉

 5. Ik vermoed dat je deze Leen stilletjes bewonderde als een “sister in arms”. 🙂

  Gr. Henk

Reacties zijn gesloten.