Dekselse Lemonia

Als je voor vol wil aanzien worden door de goegemeente, dan hoort er een citroenboompje in je tuin. Bij gebrek aan tuin, reserveerden wij bij de heraanleg van de patio dan ook een ereplaats voor het boompje dat onze dorpsstatus aanzienlijk omhoog zou tillen. De man in het garden center verzekerde ons, dat het nattige specimen dat wij hadden uitgekozen, ons vrij spoedig met een karrevracht citroenen zou verwennen. Uit niets bleek dat wij hier ook maar een moment aan zouden twijfelen. Dolenthousiast gaf ik ons boompje de naam Lemonia, het schiep een band, vond ik.

Maar Lemonia had andere plannen. Ze groeide en bloeide, maar vertikte het ook maar één langverwachte vrucht af te leveren. Ik speurde elke dag haar takken af, sprak haar lovende woorden toe, besprenkelde haar voetjes, noppes, tipota. Ik werd er na een jaar zowaar mistroostig van. Wie schetst dan ook mijn verbazing als ik plots een volwassen exemplaar tussen de groene blaadjes ontdekte.

lemonia1

Dit kon niet waar zijn, what the heck is hier aan de hand? Vol ongeloof naderde ik  Lemonia’s tere blaadjes, voelde omzichtig aan het kleinood. En ontdekte welke oplossing  Boss voor mijn wanhoop had bedacht.

lemonia2

Het bleek voor Lemonia een wake up call te zijn. Het volgende jaar schoot zij in haar wiek en gaf het beste van zichzelf. Zoveel vreugde kon ik nauwelijks op, te meer omdat zij ook het jaar daarop mijn TLC leek op prijs te stellen.

001

En toen gaf Lemonia het op. Definitief. Vergeet de limoncello, Babette.

Lemonia staat nu onvruchtbaar te verpieteren tussen de geraniums die zich weelderig rond haar stam hebben geslingerd.

Jij je zin, meid, ik haal mijn citroenen voortaan wel bij de buren.

26 gedachtes over “Dekselse Lemonia

  1. Moet zalig zijn als je je eigen citroenen en limoenen kan kweken. Lemonia. Heette dat meisje uit Captain Corelli’s Mandolin niet Lemony? Ik moet altijd aan dat landschap denken als ik je blog lees.

    1. Het frustrerende is, dat geen enkele buur naar zijn citroenenbomen omkijkt en er desondanks karrevrachten vruchten aan hangen. Haast niemand troost zich nog de moeite die te plukken. Behalve ik dan 🙂 En ja, dat meisje heette Lemoni, een goed geheugen heb je!

  2. Prachtig boompje, ik heb geen tuin slechts een balkon met kunstgeraniums, maar als ik een tuin had dan kwam ie erin

  3. Met niet aflatend gemopper en een beetje geluk kan je Lemonia misschien nog leren om zuur te kijken… Heb je toch nog een beetje waar voor je geld.

Reacties zijn gesloten.