A Penny For Your Thoughts

tallman

Het is een overlevingsmechanisme. Als je – je van geen kwaad bewust – in de Carrefour plots een halve Beanstalk Bob boven “Groenten & Fruit” ziet uittorenen, dan laat je illico  je karretje achter en spurt halsoverkop de supermarkt uit. Elke alhier neergestreken Brit kent deze strategie.

Krijgt Beanstalk Bob je als eerste in de gaten, dan gilt hij je naam zo luid door de drukke winkelgangen, dat elke sterveling zich verschrikt naar je toedraait, vrezend dat je Eerste Hulp nodig hebt. Ontsnappen is dan uit den boze, je moet en zal op onaangepaste toonhoogte ondergaan hoe pleased hij is je te zien, onherroepelijk gevolgd door een plastische beschrijving  van zijn esbattementen met mede-landgenoten.

In zijn schaduw staat steevast zijn Penny, een blond opdondertje dat zo ongeveer tot zijn middel reikt. Je wordt zowaar weemoedig bij zoveel ogenschijnlijk introverte onzichtbaarheid. Nooit zegt zij een woord, want dat neemt hij haar meteen af. Schuw, onooglijk, afhankelijk en engelengeduldig  wacht zij tot haren Bob beslist zijn weg langs wet wipes en Heinz Baked Beans verder te zetten.

Tot Bob op een avond, net als hij in bed wou springen, er naast viel. Morsdood. Het bericht ging als een schokgolf door de gemeenschap. Wat moet die arme Penny nu zonder hem beginnen? Hoe moet het arme schaap nu overleven? Wat moet de sukkel met dat grote huis? No way dat de stakker het in haar eentje op Kreta kan redden. Surely zal haar zoon, die in Engeland woont, haar na de begrafenis opladen en liefdevol in zijn huis opnemen. Of in een care home onderbrengen desnoods.

Zes maanden later. Ik zit bij “Gregorys”aan het enige tafeltje dat niet door studenten is  opgeëist. Een imposante vrouw, zo weggelopen uit Eastenders, vraagt me of zij met haar vriendin en haar sausage roll aan mijn tafeltje kan plaatsnemen. Ik herken de vriendin meteen : Penny!  Stralend, haartjes in de plooi, brons in het gezicht, blikwaardige cleavage. Voor het eerst hoor ik haar stem als zij honderduit vertelt hoe het haar is vergaan na het schielijk verscheiden van haar luidruchtige Bob. Ik vind een vrouwtje dat haar mannetje heeft gestaan bij de hele poespas die je enkel van een doodlopende en takswaanzinnige Griekse administratie kan verwachten.  Zij incasseerde de spaarcenten en de levensverzekering, zette het huis op haar naam, verkocht de wagen aan een Hollander, die er geen graten in zag dat de kar niet verzekerd was, en verbroederde met buurvrouw Madam Eastender, die er evenmin van wakker lag om haar overal heen te brengen en zich op haar kosten vol te stoppen met romige soezen en krokante snacks.

Over enkele weken vertrekt Penny op vakantie, bij haar zoon. Voor een drietal maanden, rond Pasen is ze waarschijnlijk terug. Ik wed dat hij en aanverwanten, met Kerst in het zicht, Mummy met de nodige égards zullen behandelen.

29 gedachtes over “A Penny For Your Thoughts

  1. Zo wordt het beeld van de gereserveerde, beschaafde Engelsman die altijd beschaafd en netjes converseert, aan diggelen geslagen. Hoe het koppel thuis was, wanneer er geen mens bij was, zou wel eens anders kunne N geweest zijn dan in publieke plaatsen. Best mogelijk dat Bob thuis zijn mond moest houden en Penny daar baas was.

  2. Die afbeelding, is dat er eentje uit een boek van Roald Dahl? Of slaat mijn fantasie weer op hol? Ik vind ‘m geweldig. Net als het overlijden van Mr. BB. Zijn vrouw vaart er wel bij (-:

  3. Verdemme zeg, kijk eens aan, ik dacht wat moet een mens nu met een penny ? En toen pas had ik door dat ze vrouwelijk is en haar mannetje kan staan. Geen coin of nothing.

  4. Wilhelmina Drucker, wijlen Nederlandse politica, vredesactiviste en feministe zei ooit: “Een vrouw zal niet vrij worden en is dat ook niet waard, als zij niet zichzelf bevrijdt, niet toont de zelfbewuste te zijn, de fiere, die zelfstandig haar ketenen wil afwerpen.”
    Waarvoor hulde.

    O ja: kon bonenstaak-Bob überhaupt wel in een bed? Het plaatje doet anders vermoeden.

  5. Wat gebeurt er toch veel daar op Kreta. Heerlijk verteld, maar niet echt verbazend dat de dood van die lange sladood tevens het startpunt was van een nieuw leven voor zijn onderdeurtje. Triest verhaal met een happy end.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s