Etcetera op vrijdag

snow2016 Wij hebben de maand van feestelijke warmte ingezet met een koudefront. En jullie meteen de loef afgestoken, want op Kreta is de eerste sneeuw gevallen.

etcetera0212 Met het oog op de feestdagen en de traditionele turkey, heeft Boss bij de Britse winkel zijn voorraad ingeslagen. Meteen ook de enige keer per jaar dat hij achter de kookpotten verdwijnt.

lakkosavond Om de hoek in Heraklion is de 150ste Wall of Kindness geïnstalleerd. De vrolijk beschilderde houten bordjes zijn voorzien van haken, waar men een plastic zak met voedsel of kleding voor de behoeftigen van de stad kan achterlaten. De bordjes worden met veel zorg geschilderd door een ruim 80-jarige inwoonster van de stad.

fidel

Het zat er aan te komen dat de Grieken, nooit verlegen om een grap, ook een zekere Fidel met de nodige luister naar zijn laatste rustplaats hebben begeleid.

kazani

Terwijl de vrouwen een hartig potje koken van alle denkbare grassen, kruiden, bonen en granen, de jaarlijkse polysporia, stoken de mannen de nieuwe lading raki, hier tsikoudia genoemd. Deze gebeurtenis gaat uiteraard gepaard met veel eten en drinken. Het alcoholgehalte van deze pittige drank is ongeveer 36 graden. Dat de Kretenzers het niet zo nauw nemen met het aantal graden wordt duidelijk als je op 100 meter afstand al tipsy wordt van de geur.

xmasdecoration2015 Na het débâcle van de kerstverlichting 2015, die ijlings werd verwijderd nadat de flater zelfs in The Sun was verschenen, kijken wij reikhalzend uit naar de verlichting die het stadsbestuur van Heraklion nu voor ons in petto heeft…

36 reacties

 1. Die eerste regel…geweldig (-: (-: Wat een binnenkomer. Steek ons maar de loef af, hoor. Die kou is jullie van harte gegund. Die Wall…dát is een mooi voorbeeld van naastenliefde. Zouden we hier ook onmiddellijk moeten invoeren.
  Warme groet.

  1. Het project vraagt natuurlijk een dagelijkse opvolging. Zo moeten bvb. gerechten dezelfde dag klaargemaakt zijn (de datum moet vermeld zijn). Ook de sociale supermarkten, waar noodlijdenden gratis allerlei produkten kunnen afhalen, groeien als paddestoelen uit de grond. Om misbruik te vermijden, is hiervoor evenwel een attest van de parochiepriester nodig.

 2. Cool, die kerstverlichting. En passend ook, want zelfs een kerstboom krijgt een pik. Of is het een piek? Hm.

 3. Een wall of kindness : zo zouden er in alle grote stenen toch enkele moeten van zijn. Heerlijk idee!!

  1. Eigenlijk vraagt zo’n project niet veel inspanning en je helpt er toch zeer veel mensen mee op een discrete manier. Want wat is er meer vernederend dan je voedsel in openbare vuilniscontainers te moeten zoeken?

 4. Het ziet er wel fraai uit met de sneeuw en zo te zien is het erg gezellig.
  Een alcoholpercentage van 36 graden is trouwens wel apart. Hoe koud is het daar, min 5 procent? 😉

    1. Helaas neen, Anna, winters kunnen hier heel bar zijn! Als je maanden tegen de 30 of 40 gr. aanloopt, is alles onder de 10 een ware hel 😉

 5. Haha, die kerstverlichting! 😀 En van harte gefeliciteerd met jullie eerste sneeuw. Hier is de vorst weer tijdelijk uit het land verdwenen.
  Wat een mooi gebaar, die Wall of Kindness, zowel in uitvoering als in geest.
  Wens the Boss succes met zijn kookkunst, en ga maar lekker door met schrijven en humor verspreiden. x

 6. Wat een leuke tradities hebben ze daar, en ja hoop ook dat de kerstverlichting iets anders uitvalt dit jaar hahaha

 7. Ik proestte zo thee over mijn beeldscherm na het zien van de laatste foto’s. Een wel héél bleu figuur heeft die ooit eens uitgekozen, dat blijkt 😉

 8. Wat mooi die sneeuwfoto. En ook het idee van de Wall of Kindness krijg ik een warm gevoel! Alvast fijne feestdagen. Ook benieuwd naar de kerstverlichting van dit jaar 🙂

Reacties zijn gesloten.