Een Broodje Ochtendzoenen

greekbreaddaktyla

Mijn euromuntje heb ik klaargelegd en mijn hekken alvast geopend, want je moet goddomme van de rappe zijn als de bakker-op-wielen in de straat verschijnt. Of de man heeft bijberoepen, of hij is belastingsschuw. Ik ren dan ook als bezeten de straat op als ik het vertrouwde getoeter hoor. Te oordelen naar het geluid van knarsende deuren links en rechts, spurt zowat de hele straat op zijn busje af. De zwarte weduwen gaan voor en worden op hun stoep bediend, ik moet al van ver en voldoende luid  kalimera hijgen wil ik mijn komst aankondigen en aldus nog aan mijn dagelijks brood geraken.

Een uitgebreide keuze heeft mijn mobiele bakker niet. Geen enkele keuze eigenlijk, behalve dan het vertrouwde daktyla, een bruikbaar alternatief als je vergeet bread op je boodschappenlijst te schrijven. Roze plastic zakje errond en de man verdwijnt al net zo snel als hij gekomen is.

Volgt dan het rondje ochtendzoenen. Kalimera sas heb ik al geroepen en in mijn vlucht ook mijn jongere buuf Vasso gegroet, die snel een knopenloze ochtendjas over haar nachtpon heeft geslagen, gevraagd hoe het met haar ging en geantwoord hoe het met mij ging. Wij zoenen elkaar op de wangen, zij als een gietijzeren standbeeld wegens dat gebrek aan knopen.  Buuf Eleni mag ik ook niet overslaan, dat verwacht zij gewoon. Net als de andere oudjes, hunkerend naar wat genegenheid.

Voor het eerst merk ik het vrouwtje op, dat pas haar intrek heeft genomen in een fraai gerenoveerd huisje, samen met een uiterst irritante hond, die nooit heeft geleerd zijn bek te houden.  Vooraleer ik ook haar wil gaan zoenen terwijl ik nu toch bezig ben, vraag ik mij af of zij weet dat ik wel eens water naar haar mormel durf te gooien. Ik feliciteer haar met haar huisje dat er zo piekfijn bij staat. Waarop zij mij, een en al verrukking, het huis insleept en een rondleiding geeft langs alle kamers en kasten. Wat ik al vreesde, kwam ook. Of ik een koffie lustte? Ach, die déjà vu ! Met een – naar ik hoop – geloofwaardig droef gezicht, verzeker ik haar dat ik net mijn ontbijt-met-koffie op heb.

Ik heb wijselijk verzwegen dat ik geen brood in huis had.

 

 

 

33 reacties

 1. Fijn om weer iets van jou te lezen. Al reageer ik wel wat laat.

  De bakker langs de deur geeft mij nostalgische gedachten.

  In mijn jeugd kwamen de melkboer, groenteboer en de bakker nog dagelijks aan de deur.

  Nu doe ik vooral op de zaterdag de grootste boodschappen.

  Nostalgische groet,

  1. Ik heb dezelfde jeugdherinneringen, Rob. Vooral het paard van de groentenboer dat altijd zijn gevoeg voor onze deur deed 🙂 Prettige feesten gewenst!

 2. Leuk om je weer te lezen. Hier hadden we vroeger ook de bakker, de haringman, melkboer en scharensliep aan de deur. Dat waren nog eens tijden.

 3. Wat n heerlijk verhaal. Ik zie het voor me en verkeer zelf direct in mijn geliefde Spaanse kustdorpje zo’n 35 jaar geleden. Helaas is t daar nu gewoon modern … saai dus;)

  1. Wat boeiend zou het zijn om de tijd eventjes terug te kunnen draaien. Ik wens jou fijne kerstdagen en een hoopvol nieuw jaar toe, Alexa.

 4. Wat een heerlijk blog. Het leest als proza. Een beschrijving van het begin van een zonnige ochtend waarin haastig naar de bakker gerend moet worden en een nieuweling op afstand gehouden. En heerlijk smeuïg geschreven. Fijn om je weer te lezen!
  Lieve groet ♥

 5. Grappig om te lezen, dit zijn wij natuurlijk helemaal niet meer gewend. Hopelijk duurde de rondleiding niet de gehele ochtend en hoefde je geen kasten inspectie te doen.

  1. De ervaring heeft mij geleerd mij zo snel mogelijk uit de voeten te maken, Mirjam 😉 Een fijne kersttijd gewenst en een heerlijk nieuw jaar!

 6. Van warme bakker naar rappe bakker. En toch alles beter dan sjago mopperende randstedelingen bij de warme bakker hier om de hoek.
  Stel me zo voor dat ik meteen wordt afgevoerd door twee ziekenbroeders mocht ik de in de winkel aanwezige klanten zo begroeten 🙂
  ’t is weer een fraaie deze

 7. Woman shall not live on bread alone, but on every word that comes from the mouths of her neighbours.

  1. Depends on the neighbours, WD 😉 As you can see, I am not complaining. Merry Christmas to you and your family and a very Happy New Year!

 8. Ik ben toch blij om niet in een zoenbare buurt te wonen… is zelf brood bakken geen optie? 🙂

  1. Eilish lief, het is duidelijk dat je mijn kook- en bakkunsten overschat. Ik wens je fijne kerstdagen toe en tonnen geluk in het nieuwe jaar!

   1. Tuurlijk niets menselijks is hem vreemd, ” zwart ” en heb opeens sympathie voor hem, na panama papers, is er nieuw document, soort paradise by the dashboardlight maar dan in de uitvoering van Bono of God save the Queen, via de kaagman eilanden via dubai en dan nog belastingvrij sausje via Amsterdam. En die BONO maar roepen dat we solidair moeten zijn ( lees met zijn bankrekening ) …. Geef mij maar de ” zwarte ” bakker, en de hijgende deurmat voor een broodje maar vooral geen ontbijt in de buurt van de hond waar ze water achteraan gooit !

Reacties zijn gesloten.