De Waarheid Ontbloot

Agnodike wordt algemeen beschouwd als de eerste vrouwelijke verloskundige en arts in het oude Athene (4de eeuw BC). Destijds knipte zij haar haren kort en kleedde zich als een man, omdat het voor een vrouw illegaal was om als arts op te treden.

Haar mannelijke collegae waren zo jaloers op haar succes, dat Agnodike voor de rechter werd gesleurd en ervan werd beschuldigd “ongewenst intiem” te zijn tegenover haar vrouwelijke patiënten. Tijdens haar proces tilde Agnodike haar kleding op om haar echte geslacht te onthullen, wat niet alleen resulteerde in ongeloof en verbazing, maar eveneens in het afwijzen van de aanklachten tegen haar. Het proces bracht ook een nieuwe wet op gang, die vrouwen toeliet om medicijnen te studeren en het beroep van arts uit te oefenen in Athene.

(Haar verhaal wordt verteld door de Romeinse auteur Gaius Iulius Hyginus in zijn “Fabulae” en wordt door sommige historici in twijfel getrokken).

10 reacties

Reacties zijn gesloten.