De kat op het koord

(Waarschuwing : Emotionele Poezenliefhebbers slaan dit over)


Vangelis, mijn garagist in Sitia, is een uiterst voorzichtig man.
Als hij met aandrang fronsend zegt “don’t drive to Heraklion, just drive around Sitia” (dit moet zowat de enige zin zijn die hij in het Engels kent, speciaal aangeleerd met mij in gedachten), dan luister ik naar hem en zal je mij dus geen urenlang bochtenwerk in de bergen zien ondernemen.

Want als Vangelis dit zegt, dan is er stront aan de knikker. In dit geval, aan mijn karretje.

De man doet zijn werk grondig. Wat niet kan gezegd worden van de twaalf dozijn katten die mijn lieflijke heuveltop paringsgewijs overbevolken en overbelasten.

Het probleem van de productieve zwerfkatten (en -honden) in Kreta is genoegzaam bekend, ik ga hierover mijn duit niet in het zakje doen. Niet dat ik daar geen eigen oordeel over heb, maar omdat ik me danig en dagelijks oefen in het niet-meer-zonodig-een-eigen-oordeel-over-iets-te-moeten-hebben. Laat staan dit ook te ventileren.

Naast het met hoogst irritante klanken en met een driftige regelmaat bezegelen van hun voortbestaan en het werpen van verdere nesten ongewensts, worden katten ook verondersteld op muizen te jagen. Wat zij dus vertikken.

Ik heb dan ook besloten geen vaart meer te minderen als ik mijn helling kom opgevlogen en zij in formaties van acht midden op de baan liggen te verteren wat zij uit de vuilniscontainers hebben opgediept.

Want het is mij om die verrekte muizen te doen.

Het was mij al eventjes opgevallen dat ik bij het schakelen telkens een pikzwart rookgordijn achter mij aan zag bengelen. De olie, denk je dan. Kan niet, denk je dan, die is pas ververst en hoeft slechts om de zes maanden of om de 5000 km opnieuw. Althans, volgens Vangelis, zulke banaliteiten gaan immers aan mij voorbij. A sensible person had al eens onder de motorkap gekeken. Ik niet.

Toen viel de toerenteller uit. Geen zorg, denk je dan, ik hoor het wel als ik in overdrive zit.
Toen viel de radio uit. Minder gezellig. Het scherm er dan maar uitklikken en opbergen in het handschoenenvak. Tot ik eens in de garage raak.

Ik ben er vandaag geraakt.

Tientallen proppen van de binnenbekleding van de motorkap alom. Verdachte brokken alom. Kabeltjes alom. Stukgeknabbeld door muizen. Door muizen !
Vangelis gaat zich maandag op dit gevaarlijk kluwen werpen, beloofde hij. “Don’t drive to Heraklion” intussen.

Look out, poezelige luiwammesen. Mijn strooptocht wegens schuldig verzuim gaat morgen onverbiddelijk in.

10 reacties

  1. Ik dacht dat je een kat onder je motorkap zou aantreffen (-: Die had zo verwijderd kunnen worden… Wij hebben een muizenvriendelijke val gekocht. Wanneer een muis in de val zit – als er zo’n domoor te vinden is – moeten we deze bij voorkeur VIER KILOMETER verderop loslaten. Dat advies gaan wij niet opvolgen. Dat verbaast je zeker?

  2. Ik kan mij in de verste verte niet voorstellen dat jij echt plankgas geeft bij overstekende poezen.

    Je ergernis is wel begrijpelijk echter de mens is hier debet aan. Ze steriliseren de dieren niet en ze dumpen de dieren, iets waar ik allergisch voor ben en boos om wordt .

  3. Please don’t blame it on the cat. Hoe weet je (of Vangelis) zo zeker dat muizen de boosdoeners waren ? Het is typisch (steen)matergedrag, dat doorbijten van kabels. https://www.natuurpunt.be/pagina/steenmarter. Natuurpunt geeft ook een paar tips om het op een eenvoudige manier) te voorkomen. Wellicht kunnen die tips ook tegen muizen gelden. Het middel bij uitstek om zwervende katten te voorkomen is inderdaad via verzorging en castratie- en sterilisatieprogramma’s. De overheid zou meer moeten inzetten op sensibilisatie want naar ik verneem heeft menig lokale bewoner een probleem met ‘neutering’. 😉

  4. Poezen hebben net als mensen aandacht en verzorging nodig en een bestuur dat mensen verplicht poezen te laten steriliseren. Richt dus niet je strijd tegen de onschuldigen maar met zijn allen in ’t getouw om die verdomde bewindhebbers wakker te maken. Dat neemt niet weg dat het een stuk ‘met vaart’ is en alle begrip voor de miserie. Hier zijn dat steenmarters die graag autokabels knabbelen.
    Vanuit dit ‘beschaafde’ land smeken wij je dus om genade maar willen je absoluut aanmoedigen te blijven schrijven!

    1. Er zijn wel degelijk wetten, hoor, en sterilisatiecampagnes en zo meer. Maar wetten zijn er om met de voeten getreden te worden. En dan heb ik het niet enkel over de Grieken…

Reacties zijn gesloten.