Overgeslagen Generatie

Het aantal verkeersdoden in Kreta neemt angstwekkend toe. Dit jaar liep het aantal reeds op tot 47, een toename met 50% in vergelijking tot vorig jaar. De helft van de doden is jonger dan 35.

Uit een politierapport blijkt, dat Europa in 2018 gemiddeld 54 verkeersdoden per miljoen mensen telde, Griekenland 68.

Met 620.000 Kretenzers en reeds 47 verkeersdoden dit jaar, zullen wij hoogstwaarschijnlijk een score van 100 doden per miljoen bereiken.
De belangrijkste doodsoorzaken zijn overmoed, alcohol en drugs. Onder de verkeersdoden vallen nauwelijks toeristen, die houden zich doorgaans aan de verkeersregels.

De roep om veiligere en betere wegen, handhaving van de verkeerswetgeving en meer controles door de politie en de autoriteiten wordt steeds luider.

In de afgelopen 50 jaar, vonden 120.000 mensen de dood op de Griekse wegen, 350.000 hielden aan een verkeersongeval een blijvende handicap over en meer dan 2 miljoen mensen werden gewond. Een hele generatie werd aldus op dramatische wijze overgeslagen.


16 reacties

 1. Op andere Griekse eilanden is het niet veel beter vermoed ik? We hebben reeds een aantal Griekse eilanden bezocht en qua verkeersveiligheid kan het toch wel beter. Zotten scheuren daar aan veel te hoge snelheden op minder drukke wegen. Ik vond toen ook al dat er een hoop gedenkplaten langs de weg stonden (torentjes, of is dit traditie in Griekenland)?

  1. De gedenkstenen of kapelletjes langs de weg herinneren aan een dierbare die op die plaats het leven liet. Er komen er steeds meer, overdadig versierd met bloemen en herinneringen als het om een jong iemand gaat.

 2. Zo leuk is het inderdaad niet. Wat vreselijk als je erover nadenkt. Wat een tragiek schuilt er achter de beelden.

 3. Ongelooflijk wat een cijfers! ik schrik ervan. Ik las dat de kwaliteit van de wegen op Kreta ook wel wat te wensen overlaat misschien veel kleine met bochten omgeven wegen? dan is dat samen met alcohol enz enz wel een groter risico. Doe jij wel voorzichtig daar? xx

  1. Slecht onderhouden wegen spelen zeker een rol, maar eveneens overdreven snelheid, roekeloos rijgedrag en het (continu) bellen aan het stuur. Als het niet echt moet, gaan wij de baan niet meer op.

   1. Verstandig! Hier is het ‘niet meer mogen vasthouden van een mobiel’op de fiets/scooter ook nog niet doorgedrongen bij de jeugd 😳

 4. Collateral dammage vind ik rampzalig. Maar zolang alleen de brokkenpiloten in de brokken delen kan ik er mee leven. Eigen schuld dikke bult voor dat deeltje.
  Maar ik denk dat het zowat overal gelijklopend is. Regels definiëren is the easy part. Ze doen naleven is andere koek.

  1. Zo is dat, Bentenge. Een aangeboren mentaliteit (“regels zijn er voor iedereen, maar niet voor MIJ”) wijzig je niet in 1 generatie, hoe bestraffend je ook optreedt.

 5. Ik sta ook iedere keer versteld van het rijgedrag hier. Meer controle, veel meer controle, zou helpen….maar….als zelfs de politie achter het stuur kruipt met een glaasje (lees vele) op. Hopen maar dat het beter wordt!

Reacties zijn gesloten.