Het Levend Model

Ik voel de scrutinerende blik van Grom op mij rusten.

You are NOT looking at me, are you, Grom?”

In fact, I AM looking at you, honey!

Normale mensen, zoals ik mezelf graag voorhou er een te zijn, begraven hun oude dromen  samen met hun oude dag. Niet zo Grom uiteraard.

Al jaren doet hij zo immens zeurderig over de tekenlessen, die hij ooit aan een schare neofieten zou willen geven. Tekenen naar levend model. Gewoon omdat een dood model hem niet zo onmiddellijk aanspreekt.

Hij zag zijn kans schoon toen zijn kunsttempel in de hoofdstad afgewerkt was. Hij ontwiep een paar posters, waarop het model duidelijk levend, maar onmiskenbaar naakt te zien was.

Which one do you prefer, honey?” Het werd de andere.

Via een paar advertenties ging de grootmeester dan ijverig op zoek naar een deeltijds model en stelde daar een behoorlijke vergoeding en een one to one selectieprocedure tegenover.

Zijn uiterst hooggespannen verwachtingen werden echter de bodem ingeslagen toen er geen enkele reactie kwam. Erger nog, onze buurman schilderijenkliederaar ging met zijn lang gekoesterd idee lopen en startte zijn eigen lessenreeks, naast de deur, met enig succes en zonder levend model.

De ontgoocheling was terrifying. Zelfs mijn welgemikte argumentatie, dat enkel geniale kunstenaars door een bunch of daft losers gekopieerd worden, bracht geen soelaas en het levend model werd verder mordicus doodgezwegen.

Tot nu. De daft loser next door gaat enkele weken op reis en vreest bij zijn terugkeer in de klas nog enkel lege stoelen aan te treffen.

Of Grom hem alsjeblieft voor enkele tekenlessen wil vervangen? “I’ll see what I can do, mate”.

Binnen het uur ligt zijn planning klaar. Exit naaktmodel, geen denken aan. Want “one of the students is a 15-year old boy, honey!!!” Natuurlijk willen wij deze adonis niet met nog een levenslang trauma opzadelen.

“What else could possibly be interesting, honey?”

Handen, dàt is het! Grom raakt door het dolle heen, alleen al bij de idee dat hij daarmee het luie zweet uit deze onmiskenbaar gemotiveerde cursisten kan jagen.

Nog meer eigenlijk nu het hem zo plots invalt, dat MIJN handen wel eens zouden kunnen geschikt zijn voor public exposure. Dat zal dan wel mijn enige lichaamsdeel zijn, neem ik aan.

Tersluiks bekijk ik mijn tengels. Een dagelijks badje olijfolie eerste persing schijnt wonderen te verrichten.

19 reacties

 1. Je woordkeuzes zijn weer fenomenaal te noemen. Na de vele dagelijkse handenwassessies van de laatste weken zijn die van mij het aangluren niet meer waard.

 2. Jij bent kieskeuriger – olijfolie eerste persing – dan Grom (-:
  Ik heb weer genoten van je schrijfsel. Ik ga er altijd even goed voor zitten. I kit you not.
  Lieve groet ♥

 3. Juist nu het voortdurende handen wassen het devies is ….

  Mooi blog, ik hoop dat ook the 15-year old boy een leerzame en creatieve tijd doormaakt.

  Stille groet,

 4. Een dood model houdt zich natuurlijk langer stil, maar daar een levendig schilderij van maken lijkt me toch een hele opgave.
  Handen vind ik een fijne keuze. Ze zijn tevens zowat het hoogste (was)goed in coronatijden. Laat de verf maar schuimen!

    1. Je handen zeggen veel over je zelf. En zeker mooi om deze vast te leggen. Met jou mooie verhaal erbij
     Succes gewenst. Wel afstand houden he.

 5. Zo leuk geschreven weer. Kan het mij levendig voorstellen . 😀😀😀😀❤

Reacties zijn gesloten.